Ecoportaal.be

Groene energie is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de maatschappij. Hebt u plannen om te bouwen of uw herbouwingen te doen in uw woning? Denk dan zeker aan duurzame investeringen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Deze investeringen zijn goed voor het milieu en doen u besparen op uw energiefactuur.

Op ecoportaal.be vindt u alles over duurzame investeringen voor uw woning. Zo ontdekt u hier alles over slimme investeringen voor uw woning zoals toepassingen van zonne-energie en windenergie.

Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld een goede investering om te besparen op uw energiekosten. Misschien vindt u de installatie van zonnepanelen een dure investering, denk er dan aan dat zonnepanelen veel voordelen bieden. Als u beroep doet op installateurs van zonnepanelen hebt u recht op een subsidie voor zonnepanelen. Bovendien kunt u jarenlang genieten van het rendement van zonnepanelen.


Ook het plaatsen van een zonneboiler in uw woning kan interessant zijn om uw energiekosten te drukken. Een zonneboiler wordt opgewarmd met zonne-energie via een zonnecollector. Via de zonnecollector wordt het water in de zonneboiler opgewarmd door zonne-energie. Zo bespaart u veel elektriciteitskosten die u normaal veroorzaakt door water op te warmen met een elektrische boiler.

Met een warmtepomp kunt u uw woning verwarmen op een goedkope manier. Zo kunt u bijvoorbeeld het water in uw zwembad verwarmen met een warmtepomp. Anderzijds kan een warmtepomp ook gebruikt worden om de koelte te bewaren in uw woning tijdens warme zomerdagen.

Zonnepanelen

Ontvang nu gratis offertes voor zonnepanelen


U hebt ze vast en zeker al gezien, over gelezen of zelfs al overwogen om ze aan te schaffen. Maar, wat zijn zonnepanelen precies en wat kunnen we er mee? De installatie van zonnepanelen heeft zeer veel voordelen voor uw woning. Mogelijk vindt u het plaatsen van zonnepanelen een dure investering, maar vergeet niet dat u recht hebt op subsidies voor zonnepanelen. Dit maakt de prijs van zonnepanelen wat zachter.

Vergeet niet dat het rendement van zonnepanelen een belangrijke troef is om zonnepanelen te plaatsen! Het is een duurzame investering waarvan u jarenlang van de voordelen kunt genieten. Sommigen beslissen om zonnepanelen zelf te maken, dan geniet u echter niet van de subsidies. Enkel wanneer u de zonnepanelen laat plaatsen door professionele installateurs, kunt u genieten van de subsidies.

Het is altijd interessant als u de prijzen van zonnepanelen vergelijkt. Zo ziet u wat de gemiddelde kostprijs van de zonnepanelen is en zal u zeker niet te veel betalen. Vaak leveren de installateurs de zonnepanelen aan zeer competitieve prijzen! Tegenwoordig is er zelfs een nieuwe trend van gratis zonnepanelen, gelanceerd door de overheid.

Zonnepanelen zijn in tegenstelling wat mensen denken geen zonnecellen. Zonnepanelen zijn een constructie waarin zonnecellen verwerkt zijn. De donkere plakken in de zonnepanelen zijn de zonnecellen en het zonnepaneel is de hele beschermende constructie er omheen. Het zijn echter de zonnecellen die de zonne-energie omzetten in bruikbare elektriciteit.


Zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnecellen

De zonnecellen die in zonnepanelen gebruikt worden zijn zogeheten fotovoltaïsche zonnecellen. Moderne zonnecellen worden tegenwoordig gemaakt van galliumarsenide (GaAs) en hebben een rendement van meer dan 20 procent. Dit houdt in

dat maar liefst 20 procent van het licht wat in de zonnecel valt omgezet wordt in bruikbare elektriciteit. Tot zover het technische verhaal over de zonnecellen en zonnepanelen. Het is tenslotte veel interessanter om te weten wat we er mee kunnen doen, vooral met het oog op ecologie.

Zonnepanelen zijn natuurlijk bedoeld om elektriciteit mee op te wekken uit zonlicht. Dit is de ultieme vorm van groene energie, welke uiteraard zeer ecologisch verantwoord is. Maar helaas is het niet zo makkelijk als een paar zonnepanelen installeren om daar stroom mee op te wekken.

Zonnepanelen leveren nu eenmaal geen 220 volt wisselstroom zoals dat uit onze stopcontacten komt; ze leveren gelijkstroom, en dan vaak ook nog een vreemd voltage, tussen de 20 en de 40 volt. Bovendien is het vermogen welke zonnepanelen kunnen leveren verschillend qua tijdstip van de dag. Overdag is er zon en 's nachts niet, dus zullen zonnepanelen alleen overdag in staat zijn elektriciteit op te wekken.

Om deze reden is het nodig om de opgewekte stroom om te zetten in een bruikbaar voltage waarmee accu's opgeladen kunnen worden. De stroom die vervolgens in de accu's opgeslagen wordt, zal dan omgezet moeten worden naar 220 volt wisselstroom. Dit houdt in dat er dus een spanningsomvormer en een laadstation nodig is met een aantal accu's, en ook nog eens een spannings inverter welke de elektriciteit om kan zetten naar een bruikbare spanning in wisselstroom. En zo ziet een modern zonnepanelen systeem er uit; zonnepanelen, omvormer, laadstation, accu's en een inverter welke de elektriciteit aan het lichtnet levert in huis.